Ce este quilling?



Arta de a rula hartia (sau quilling) este profund înrădăcinată în istoria lumii, şi se consideră că îşi are originile în China, după descoperirea procesului de fabricare a hârtiei. Membrii comunităţilor spirituale au fost primii inventatori şi a utilizatori ai quillingului. Treptat, această formă de artă plăcută se răspândeşte în alte ţări şi în cele din urmă a devenit o parte importantă din viaţa oamenilor obişnuiţi. 


Conceptul de quilling presupune introducerea unei fâşii de hârtie prin gămălia unui ac, rularea ei până la formarea unei role de hârtie şi realizarea unei forme dorite. Formele multiple sunt rulate individual şi apoi unite împreună pentru a construi o forma finală. Finisajul se face apoi pentru a spori frumusetea piesei, ca de exemplu realizarea de borduri. 

Cercetările au stabilit că pe la mijlocul secolului 4 se realiza o anumită formă de quilling din metale. Fire de aur şi argint au fost aplicate la piloni, vaze şi alte obiecte, iar bijuteriile au fost, de asemenea, modelate folosind aceasta tehnica. În secolul al 13-lea această formă de quilling din metale a devenit bine cunoscut şi a fost practicat la nivel mondial. 


Trecerea de la metal la utilizarea hârtiei, probabil, a avut loc deoarece materiale au devenit rare, sau nu au fost disponibile pentru nespecialişti care doreau să creeze. Quillingul din metale a fost denumit în mod obişnuit filigran din metal, iar tehnica care utilizează hârtia, este cunoscută sub denumirea de filigran din hârtie. Debutul utilizării hârtiei în filigran a fost în general limitată la grupuri religioase care îşi promovau convingerile lor prin înfrumuseţarea mesajelor sacre. Oamenii simplii care practicau arta quilling au introdus acest termen în limbajul comun. În secolele 17 şi 18, arta quilling se utiliza şi la designul paltoanelor, modele de arme şi rame foto. 

Există câteva fapte, dar multe poveşti atribuite originii quillingului. Unii spun că a fost dezvoltat în cele mai vechi timpuri, la scurt timp după descoperirea metodei de fabricare a hârtiei. Alţii susţin faptul că arta quilling cu hârtie s-a născut în secolul al 13-lea atunci când maicile nu au putut să cumpere metale pentru filigran, din cauza costurilor ridicate. Totuşi, alţii cred că această artă a fost dezvoltată în cele două Americi. Cu toate acestea, există mai multe dovezi despre utilizarea quillingului în regiunea mediteraneană. Cu atât de multe contradicţii, nimeni nu poate spune cu certitudine unde îşi are originile quilling-ul, dar în mod clar este o istorie cu adevărat internaţională. 

Cărţile şi piesele din epoca victoriană de timp indică faptul că femeile tinere practicau quilling pentru decorarea mobilei sau a poşetelor şi la crearea de bijuterii. Similare muncii de artizanat, acestei arte i-a fost greu să supravieţuiască în epoca actuală şi popularitatea acestuia a scăzut. Cu toate acestea, poate că într-o zi el îşi va recâştiga gloria sa pierdută ca şi artă străveche, practicată de secole, deoarece tehnica poate fi utilizată la nivel mondial fără sfârşit. 

Exemple de matrite:






Accesorii, instrumente quilling puteti gasi pe www.arthobbycreativ.ro
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...