Am gasit pe site-ul revista-atelierul.ro un tutorial minunat pentru confectionarea unei genti de inspiratie traditionala. Recunosc ca mi-a starnit interesul pentru a incerca si eu alte lucruri cu iz traditional. Iata cat de minunata e:
Materiale necesare:
Primul pas a fost tăierea materialelor, astfel:
Mânerele
Mai întâi am călcat cele șase fășii de material. Apoi am îndoit fiecare fășie în parte pe întreaga lungime de 76 cm. Am desfăcut fâșia și am îndoit marginile (tot le lungime) înspre cuta făcută anterior. Am fixat cu ajutorul fierului de călcat și a boldurilor. Am cusut fiecare fâșie în parte pe lungime.
Am împreunat capetele a câte trei fășii cu un ac de gămălie și le-am împletit. Pentru a fixa mânerele, am cusut fiecare capăt în parte. Am repetat cele de mai sus și pentru celelalte trei fășii și astfel am obținut două mânere împletite.
Buzunarul interior
Acesta este opțional, dar de multe ori se dovedește a fi foarte folositor și este foarte ușor de realizat. Am îndoit și cusut una dintre lungimile materialului pentru buzunar, apoi l-am atașat pe acesta pe materialul care va fi în interiorul genții și l-am cusut de jur-împrejur, mai puțin partea de sus (cea îndoită și cusuta anterior). {În poza de mai jos materialul pentru interiorul genții este într-o singură bucată, dar îndoit.}
Decorarea genții
Am decupat o bucată de material (23 x 21 cm) din șervetul cu motive tradiționale pe care am fixat-o cu ajutorul boldurilor pe materialul pentru exteriorul genții. Am înconjurat marginile acesteia cu dantelă. Nu-i așa că este superbă această danteluţă? Mi s-a părut că se potrivește foarte bine cu materialul roșu și îl scoate pe acesta în evidență.
Am cust de jur-împrejur la mașină, apoi am fixat florile danteluței cosându-le de mână pe fiecare în parte.
Atașarea mănerelor
Pentru a atașa mânerele, le-am așezat pe acestea pe fața materialul pentru exteriorul genții, asigurându-mă că sunt fix pe marginea materialului. Deasemenea, a fost important să mă asigur că sunt așezate, la fiecare capăt al materialului, la aceeași distanță de margine. Am cusut fiecare măner doar pe zona marcată în poza de mai jos.
Asamblarea genții
Am îndoit exteriorul genții cu fața în interior, astfel mânerele și partea decorată se află în interior. Am fixat cu bolduri și am cusut marginile materialului păstrând o margine de 1 cm. Am marcat în poza de mai zonele pe care le-am cusut.
Am întors geanta pe față și astfel exteriorul genții este gata. Acum urmează coaserea și atașarea interiorului.
Am îndoit materialul pentru interiorul genții, astfel încât buzunarul de află acum în interior. Am fixat cu bolduri și am cusut ambele margini, lăsând o deschizătură - care va urma să ne ajute la întoarcerea genții. În poza de mai jos am marcat zonele pe care le-am cusut.
Interiorul genții rămâne așa deocamdată, ne întors pe față. În schimb am introdus partea exterioară în partea interioară a genții, după cum se poate observa în poza de mai jos. Am avut grijă ca marginile acestora să fie perfect aliniate, le-am fixat cu bolduri și am cusut de jur împrejur, păstrând o margine de 1 cm.
Acum că cele două părți sunt atașate, se poate întoarce geanta pe față. A mai rămas doar să cos deschizătura din materialul pentru interior și să îl aranjez pe acesta în interiorul genții. Ah, am călcat și căptușala și geanta când au fost gata. Acum geanta este gata să te însoțească la plimbări în parc, la bibliotecă sau chiar și la cumpărături.
Am ales să fac mânerele din același material ca și pentru interior pentru mai mult contrast. Pentru exterior era nevoie de un material simplu, dar solid, care să permită șervetului roșu și danteluței să iasă în evidență. Rezultatul îmi este tare drag și știu că voi purta mereu cu drag această gențută de inspirație tradițională.